AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Sose használd ezt a 4 kifogást, ha sikeres akarsz lenni

Azzal, hogy igazolni akarunk egy rossz választást, folytatjuk utunkat a rossz úton. Racionalizáljuk hibás döntéseinket, hogy kevésbé érezzük magunkat rosszul.

De hosszútávon nézve, ez csak a mentális erőnktől foszt meg minket. Ahhoz, hogy igazán erősek és sikeresek legyünk, változtatnunk kell hibáinkon, hogy haladhassunk előre.

Íme négy kifogás, amit a mentálisan erős, sikeres emberek sohasem használnának, hogy igazolják viselkedésük:

Sose használd ezt a 4 kifogást, ha sikeres akarsz lenni

1. „Inkább kérek bocsánatot, mint engedélyt”

Az mindegy, hogy éppen egy olyan feladatba vágsz bele, melyhez főnököd nem járult hozzá, vagy falat emelsz kertedbe, mellyel eltakarod szomszédod kilátását az óceánra, csábító a gondolatmenet, hogy inkább kérjünk bocsánatot, mint engedélyt. Azonban ha valóban úgy érzed, hogy amit teszel az helyes, miért kéne bocsánatot kérned?

Ezt többnyire azok az emberek használják, akik félnek szemtől szemben konfrontálódni a másikkal. Gyakran ez egy passzív-agresszív módja annak, hogy elkerüljük a vitát.

Ha igazán hiszel a döntésedben, akkor merj önbizalommal cselekedni. Ha nem vagy biztos abban, hogy döntésed helyes, akkor beszélj a másik féllel. Ne használd a passzív-agresszív megközelítést, hogy később kérhess majd bocsánatot!

2. „Egyszer élünk”

Mostanában igencsak elterjedt ez a magyar kifejezés is, az angol rövidítésnek, a YOLO (you only live once) népszerűségének köszönhetően. Ironikus módon, a YOLO gyakran az utolsó szó amit mondanak az emberek, mielőtt halálos veszélynek teszik ki magukat. „Biztos, hogy ilyen gyorsan akarsz hajtani a jeges úton? -YOLO”

Arra is használják, ha igényeik azonnali kielégítését keresik, és ezt akarják igazolni. „Fogynom kéne, de egyek még egy szelet tortát? Na jó, végül is egyszer élünk.”

Habár igaz, valóban csak egyszer élünk, nem kellene teljes életet élnünk? Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, meg kell találnunk az egyensúlyt a rövidtávú kockázat, és a hosszútávú haszon közt.

3. “Nem érdekel, hogy mások mit gondolnak”

Habár a mentálisan erős emberek nem akarnak mindenkinek megfelelni, ez még nem jelenti azt, hogy nem érdekli őket mit gondolnak róluk. Valójában, a mások érzelmeinek teljes mértékben való figyelmen kívül hagyása a pszichopaták jellemzője. Az igazság az, hogy nagyon is érdekelnie kellene, hogy mit gondolnak egyesek.

Bár nem kell kérdőívet kitöltetned senkivel ahhoz, hogy tudd ki ért veled egyet, fontos, hogy tekintettel legyünk másokra. Legyél képes arra, hogy félreteszed az önös érdekeid, és meghallgasd mit gondolnak.

Mindenkinek vannak „vakfoltjai”, ha a saját viselkedéséről van szó. Tehát egy külső perspektíva a döntéseidről segíthet, hogy új fényben lásd az életed.

4. “Megérdemlem, hogy boldog legyek”

Mindegy, hogy a legutóbbi párkapcsolati döntésed akarod igazolni, vagy hogy még nagyobb hitelt vettél fel a tartozásod mellé, döntéseink racionalizálása azzal, hogy azt mondjuk, megérdemeljük a boldogságot, nem jelenti azt, hogy az hosszútávon is boldoggá tesz majd.

Minden kétség nélkül megérdemelsz egy boldog, egészséges életet, de ne engedd, hogy a vágy az igények azonnali kielégítésére szabotálja a hosszútávú erőfeszítéseid.

Ha úgy érzed, hogy beszélned kell a környezetedben lévőknek arról, hogy több boldogságot érdemelsz, akkor meg kellene vizsgálnod a döntéseidet. Ha a saját értékrendszered szerint élsz, ami a mentális erő kulcsa, gyakran igényli, hogy elengedd a pillanatnyi élvezetet, hogy elérhesd hosszútávú céljaid.