AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Az elfelejtett jelszó a múlté

A biometrikus azonosítás már egyre több helyen váltja fel a hagyományosfelhasználónév/jelszó párost, hogy mást ne említsünk, a tavaly szeptemberben bejelentett iPhone 5S egyik nagy újítása éppen az ujjlenyomat-szkenner volt, ami kapásból kiváltotta akódos belépést, hasonló célzattal pedig az EyeLock fejleszti immár hét éve a sajátszkennelő szoftverét, ami az ujjlenyomat helyett viszont az írisz alapján azonosítja a felhasználót.

Az elfelejtett jelszó a múlté

Hogy miért az íriszt választották, annak alátámasztására jópár statisztikát citálnak elő a fejlesztők, az úgynevezett false acceptance rate (kb. hibás elfogadások aránya) alapján ugyanis az íriszes megoldást találták messze a legmegbízhatóbb azonosítási eljárásnak, ami mindössze egyetlenegyszer téved 2,25 trillió leolvasásból, ez a Föld jelenlegi 7,1 milliárd lakosához viszonyítva szerintünk bőven belefér, ennél már csak a DNS-elemzés ad pontosabb eredményt.

 

 

Bezzeg a normál ujjlenyomatos leolvasás hozzávetőleg 10.000 leolvasás után produkál egy esetben hamis eredményt, az Apple Touch ID-s technológiája pedig átlagosan 50.000 szkennelés után bakizik egyet.

 

A CES-en az EyeLock a technológia alkalmazhatóságát be is mutatta a Myris USB-s szkennerükkel, ami leginkább egy sminkes tükörre hasonlít, talán nem véletlenül. A kis szkenner alatt egy tükör segít abban, hogy a megfelelő pontba nézzünk, majd az arc előtt ide-oda mozgatva mindössze 20 másodperc alatt végez is a beolvasással a készülék, egészen pontosan 20 fps-es videózással tapogatja végig az íriszt mintegy 240 ponton, ezt követően pedig egy egyedi 2048-bites titkosítású digitális aláírást készít.

 

A generált íriszes ID-val gyakorlatilag a mailszolgáltatótól kezdve az online bankolásonkeresztül a közösségi oldalakig és a VPN-es bejelentkezésig mindenhol kiváltható lesz a jelszó, nincs több vészesen gyenge ’123456’ ;’password’ és ’letmein’, vagy ellenkezőleg, megjegyezhetetlenül bonyolult karaktersor, csak a szemünk azonosítására lesz szükség minden honlapon, és ezt még a szkenner elé tett fotókkal és videókkal sem tudjuk kijátszani.

 

 

Az első kereskedelmi felhasználásra szánt íriszleolvasó ráadásul nem is lesz megfizethetetlenül drága, hozzávetőleg 200-300$-os áron (~45.000-67.000 Ft) kerül forgalomba az év első felében.