Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Az elfelejtett jelsz√≥ a m√ļlt√©

A biometrikus azonos√≠t√°s m√°r egyre t√∂bb helyen v√°ltja fel a hagyom√°nyosfelhaszn√°l√≥n√©v/jelsz√≥ p√°rost, hogy m√°st ne eml√≠ts√ľnk, a tavaly szeptemberben bejelentett iPhone 5S egyik nagy √ļj√≠t√°sa √©ppen az ujjlenyomat-szkenner volt, ami kap√°sb√≥l kiv√°ltotta ak√≥dos bel√©p√©st, hasonl√≥ c√©lzattal pedig az EyeLock fejleszti imm√°r h√©t √©ve a saj√°tszkennelŇĎ szoftver√©t, ami az ujjlenyomat helyett viszont az √≠risz alapj√°n azonos√≠tja a felhaszn√°l√≥t.

Az elfelejtett jelsz√≥ a m√ļlt√©

Hogy mi√©rt az √≠riszt v√°lasztott√°k, annak al√°t√°maszt√°s√°ra j√≥p√°r statisztik√°t cit√°lnak elŇĎ a fejlesztŇĎk, az √ļgynevezett false acceptance rate (kb. hib√°s elfogad√°sok ar√°nya) alapj√°n ugyanis az √≠riszes megold√°st tal√°lt√°k messze a legmegb√≠zhat√≥bb azonos√≠t√°si elj√°r√°snak, ami mind√∂ssze egyetlenegyszer t√©ved 2,25 trilli√≥ leolvas√°sb√≥l, ez a F√∂ld jelenlegi 7,1 milli√°rd lakos√°hoz viszony√≠tva szerint√ľnk bŇĎven belef√©r, enn√©l m√°r csak a DNS-elemz√©s ad pontosabb eredm√©nyt.

 

 

Bezzeg a norm√°l ujjlenyomatos leolvas√°s hozz√°vetŇĎleg 10.000 leolvas√°s ut√°n produk√°l egy esetben hamis eredm√©nyt, az Apple Touch ID-s technol√≥gi√°ja pedig √°tlagosan 50.000 szkennel√©s ut√°n bakizik egyet.

 

A CES-en az EyeLock a technol√≥gia alkalmazhat√≥s√°g√°t be is mutatta a Myris USB-s szkenner√ľkkel, ami legink√°bb egy sminkes t√ľk√∂rre hasonl√≠t, tal√°n nem v√©letlen√ľl. A kis szkenner alatt egy t√ľk√∂r seg√≠t abban, hogy a megfelelŇĎ pontba n√©zz√ľnk, majd az arc elŇĎtt ide-oda mozgatva mind√∂ssze 20 m√°sodperc alatt v√©gez is a beolvas√°ssal a k√©sz√ľl√©k, eg√©szen pontosan 20 fps-es vide√≥z√°ssal tapogatja v√©gig az √≠riszt mintegy 240 ponton, ezt k√∂vetŇĎen pedig egy egyedi 2048-bites titkos√≠t√°s√ļ digit√°lis al√°√≠r√°st k√©sz√≠t.

 

A gener√°lt √≠riszes ID-val gyakorlatilag a mailszolg√°ltat√≥t√≥l kezdve az online bankol√°sonkereszt√ľl a k√∂z√∂ss√©gi oldalakig √©s a VPN-es bejelentkez√©sig mindenhol kiv√°lthat√≥ lesz a jelsz√≥, nincs t√∂bb v√©szesen gyenge ’123456’ ;’password’ √©s ’letmein’, vagy ellenkezŇĎleg, megjegyezhetetlen√ľl bonyolult karaktersor, csak a szem√ľnk azonos√≠t√°s√°ra lesz sz√ľks√©g minden honlapon, √©s ezt m√©g a szkenner el√© tett fot√≥kkal √©s vide√≥kkal sem tudjuk kij√°tszani.

 

 

Az elsŇĎ kereskedelmi felhaszn√°l√°sra sz√°nt √≠riszleolvas√≥ r√°ad√°sul nem is lesz megfizethetetlen√ľl dr√°ga, hozz√°vetŇĎleg 200-300$-os √°ron (~45.000-67.000 Ft) ker√ľl forgalomba az √©v elsŇĎ fel√©ben.