AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Bajban az Android és a Google?

Komoly következményekkel járhat számos úgymond helyettesítő könyvtár és emulációs technológia használatára, közvetett módon pedig minden programozó számára egy döntés, ami a napokban született meg az Oracle és a Google között az Android kapcsán folytatott perben. A fellebbviteli bíróság ugyanis kimondta, hogy az Oracle-t - a Sun jogutódjaként - megilleti a szerzői jogi védelem a Java API-kkal kapcsolatban, amiket ennek értelmében a Google-nek nem lett volna szabad az Androidban engedély nélkül lemásolnia.

Bajban az Android és a Google?

Bár az ítélet közvetlenül csak az Androidra vonatkozik, mégis áttételesen ill. precedens jellegénél fogva alapvető paradigmaváltást hozhat a szoftverek és a programozás világába. Utóbbiban ugyanis mindeddig nem volt egyértelmű, hogy a programozási felületek és specifikációk is jogvédett alkotásokat képeznek -e, sőt, ahol - nyugodtan mondhatjuk - eddig az elterjedt nézet inkább ezzel ellentétes volt.

Ezt másolta le a google

Ez utóbbi feltételezésre építve számos gyártó kínált a konkurencia megoldásának közvetlen, kvázi a környezet módosítása nélküli kiváltására alkalmaz ún. drop-in replacement jellegű terméket, és rengeteg megfigyelő, monitorozó vagy biztonsági szoftver is úgy működött, hogy egy-egy API-t utánozva épült be az ilyen jellegű bővítések befogadására nem tervezett rétegek közé.

 

A mostani döntés értelmében azonban minden ilyen jellegű működés a jövőben teljesen illegális lehet - hiszen ennek egyik fontos eleme az immár deklaráltan a szerzői jog által védett API-k lemásolása. Bár utóbbira a gyártók persze engedélyt adhatnak majd, kérdés, hogy ezt milyen feltételek között teszik meg, illetve megteszik -e egyáltalán - hiszen sok esetben ez nem feltétlenül áll érdekükben.

Kérje ajánlatunkat!

Súlyos következményekkel járhat a döntést olyan technológiák, mint pl. a Mono vagy a WINE számára is, amik szintén csatolófelületek tucatjainak közvetlen másolásán, utánzásán keresztül teszik lehetővé eredetileg nem kifejezetten rájuk írt programok működését.