Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Bajban az Android és a Google?

Komoly k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat sz√°mos √ļgymond helyettes√≠tŇĎ k√∂nyvt√°r √©s emul√°ci√≥s technol√≥gia haszn√°lat√°ra, k√∂zvetett m√≥don pedig minden programoz√≥ sz√°m√°ra egy d√∂nt√©s, ami a napokban sz√ľletett meg az Oracle √©s a Google k√∂z√∂tt az Android kapcs√°n folytatott perben. A fellebbviteli b√≠r√≥s√°g ugyanis kimondta, hogy az Oracle-t - a Sun jogut√≥djak√©nt - megilleti a szerzŇĎi jogi v√©delem a Java API-kkal kapcsolatban, amiket ennek √©rtelm√©ben a Google-nek nem lett volna szabad az Androidban enged√©ly n√©lk√ľl lem√°solnia.

Bajban az Android és a Google?

B√°r az √≠t√©let k√∂zvetlen√ľl csak az Androidra vonatkozik, m√©gis √°tt√©telesen ill. precedens jelleg√©n√©l fogva alapvetŇĎ paradigmav√°lt√°st hozhat a szoftverek √©s a programoz√°s vil√°g√°ba. Ut√≥bbiban ugyanis mindeddig nem volt egy√©rtelmŇĪ, hogy a programoz√°si fel√ľletek √©s specifik√°ci√≥k is jogv√©dett alkot√°sokat k√©peznek -e, sŇĎt, ahol - nyugodtan mondhatjuk - eddig az elterjedt n√©zet ink√°bb ezzel ellent√©tes volt.

Ezt m√°solta le a google

Ez ut√≥bbi felt√©telez√©sre √©p√≠tve sz√°mos gy√°rt√≥ k√≠n√°lt a konkurencia megold√°s√°nak k√∂zvetlen, kv√°zi a k√∂rnyezet m√≥dos√≠t√°sa n√©lk√ľli kiv√°lt√°s√°ra alkalmaz √ļn. drop-in replacement jellegŇĪ term√©ket, √©s rengeteg megfigyelŇĎ, monitoroz√≥ vagy biztons√°gi szoftver is √ļgy mŇĪk√∂d√∂tt, hogy egy-egy API-t ut√°nozva √©p√ľlt be az ilyen jellegŇĪ bŇĎv√≠t√©sek befogad√°s√°ra nem tervezett r√©tegek k√∂z√©.

 

A mostani d√∂nt√©s √©rtelm√©ben azonban minden ilyen jellegŇĪ mŇĪk√∂d√©s a j√∂vŇĎben teljesen illeg√°lis lehet - hiszen ennek egyik fontos eleme az imm√°r deklar√°ltan a szerzŇĎi jog √°ltal v√©dett API-k lem√°sol√°sa. B√°r ut√≥bbira a gy√°rt√≥k persze enged√©lyt adhatnak majd, k√©rd√©s, hogy ezt milyen felt√©telek k√∂z√∂tt teszik meg, illetve megteszik -e egy√°ltal√°n - hiszen sok esetben ez nem felt√©tlen√ľl √°ll √©rdek√ľkben.

Kérje ajánlatunkat!

S√ļlyos k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat a d√∂nt√©st olyan technol√≥gi√°k, mint pl. a Mono vagy a WINE sz√°m√°ra is, amik szint√©n csatol√≥fel√ľletek tucatjainak k√∂zvetlen m√°sol√°s√°n, ut√°nz√°s√°n kereszt√ľl teszik lehetŇĎv√© eredetileg nem kifejezetten r√°juk √≠rt programok mŇĪk√∂d√©s√©t.