Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

MibŇĎl lesz a cserebog√°r? - avagy a Facebook fejlŇĎd√©se k√©pekben

A Facebook k√∂z√∂ss√©gi oldala igen nagy utat j√°rt be megalakul√°sa √≥ta. Az oldal kin√©zete igen nagy gyakoris√°ggal v√°ltozott, fejlŇĎd√∂tt, √©s sz√©p√ľlt (j√≥, igen ez relat√≠v, de a k√©pek a bizony√≠t√©kok r√°, hogy √≠gy van). A 2005-√∂s Facebook desing √≥ta igen sok minden megv√°ltozott az oldalon, √©s sok hasznos funkci√≥val bŇĎv√≠tett√©k a fejlesztŇĎk. Ezeket mutatjuk most be nektek k√©pekben, √≠me: 

MibŇĎl lesz a cserebog√°r? - avagy a Facebook fejlŇĎd√©se k√©pekben2005 - A Facebook

Vissza az idŇĎbe, mikor a Facebook m√©g csak z√°rtk√∂rŇĪen mŇĪk√∂dŇĎ k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥ volt - igen kev√©s felhaszn√°l√≥val. Ekkor m√©g nem volt idŇĎvonal, sem pedig "News feed" azaz nem l√°tszott az ismerŇĎs√∂k tev√©kenys√©ge...

A facebook 2005-ben

 

2006 - Mini feed

A 2006 szeptemberében a Facebook kifejlesztette a News Feed-et, azt a felhasználói profilokat tartalmazó mini-feed-et, amely már megjelenítette a felhasználói tevékenységeket.

A Facebook fejlŇĎd√©se - 2006

 

2007 - Facebook interakciók

2007 a Facebooknak nem t√ļls√°gosan a design m√≥dos√≠t√°sokr√≥l, j√≥val ink√°bb a funkcionalit√°sbeli bŇĎv√ľl√©srŇĎl sz√≥lt. Ekkoriban kezdhettek kapcsolatba l√©pni t√∂bb m√≥don is egym√°ssal a felhaszn√°l√≥k - eml√©keztek m√©g a Facebook Gifts-re (aj√°nd√©kokra) ?

A Facebook 2007-ben

 

2008 - Facebook alkalmazások megjelenése

A felhaszn√°l√≥k √ļgynevezett alkalmaz√°s f√ľleket adhattak a profiljukhoz. Megjelent az √°llapotfriss√≠t√©s√©re szolg√°l√≥ s√°v, ahol k√©peket, vide√≥kat, linket oszthattak meg a felhaszn√°l√≥k. 

Facebook 2008-ban

 

2009 - Facebook oldalak megjelenése

Egy √ļj fajta felhaszn√°l√≥i profil jelent meg 2009-ben: a Facebook oldlak (Facebook Pages). A felhaszn√°l√≥k rajong√≥i lehettek egy-egy oldalnak (Become a fan), k√©sŇĎbb 2010-tŇĎl viszont m√°r "like"olhatt√°k az oldalakat.

2009 - Létrejöttek a facebook oldalak

 

2010 - Facebook design √ļjratervez√©se

2010 v√©g√©re a Facebook √ļjragondolta a designt, √©s kiss√© √°ttervezte a megjelen√©st. A felhaszn√°l√≥k m√°r n√©h√°ny k√©pbŇĎl √°ll√≥ kreat√≠v bannereket k√©sz√≠thettek profiljukra, melyekre t√∂bb webes alkalmaz√°s is megjelent a k√©sŇĎbbiek sor√°n. 2010-tŇĎl kezdve l√°thattuk azt is, hogy egy adott szem√©ly, vagy oldal eset√©n kik a k√∂z√∂s rajong√≥k / bar√°tok, az ismerŇĎseink k√∂z√ľl. 

Facebook 2010-ben: √ļjragondolt design

 

2011 - Facebook: nyomonk√∂vethetŇĎs√©g

2011-ben a Facebook m√°r lehetŇĎs√©get ad, hogy nyomonk√∂vess√ľk m√°sok tev√©kenys√©geit. Mindezt a jobb felsŇĎ sarokban a chat f√∂l√∂tti ter√ľleten l√°thatjuk. Megjelent tov√°bb√° az √ļgynevezett "View as" lehetŇĎs√©g is, melynek seg√≠ts√©g√©vel megn√©zhett√ľk, hogy l√°tj√°k m√°sok a profilunkat. 

2011  - Facebook nyomonk√∂vethetŇĎs√©g

 

A tov√°bbi √ļj√≠t√°sok, mint p√©ld√°ul idŇĎvonal, cover fot√≥, √©s sok egy√©b funkci√≥ bŇĎv√≠t√©s melyek ma is √©lnek, m√°r nem szorulnak magyar√°zatra. Az √©rdekess√©g ink√°bb az, hogy honnan indult, √©s hov√° jutott el ez a micro k√∂z√∂ss√©gi site-k√©nt deb√ľt√°lt oldal. 
 További kapcsolódó tartalmak:

15 √∂tletes √©s kreat√≠v idŇĎvonal fot√≥ - azaz Timeline cover

A Facebook titkos algoritmusa, avagy nézd meg Te is, kik állnak hozzád a legközelebb!

Mi is a Facebook, a gyerekek szerint...?