AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

A jó, a rossz, és a csúf, a Google Maps valós idejű helymegosztójában

A Google kifejlesztett egy valós idejű helymegosztó funkciót a Google Maps-hez, ami rendkívül hasznos tud lenni, azonban hatása lehet korlátozó, idegesítő, vagy a legrosszabb esetben zaklatáshoz is vezethet.

A jó, a rossz, és a csúf, a Google Maps valós idejű helymegosztójában

A Google Maps helymegosztásának használata könnyen kezelhető. Csak rá kell nyomni a kék pöttyre, ami a helyzetedet jelöli, és a „Helyzet megosztása” opció meg is jelenik. Ezután eldöntheted, hogy kivel, és milyen hosszan akarod megosztani. Nyomj a „Megosztás” gombra, és a helyzetjelölő pötty megjelenik a másik személy térképén. Egy ikon jelenik meg ezután a térképeden, ami tudatja veled, hogy a helyzeted meg van osztva, amit bármikor ki is kapcsolhatsz.

Időintervallumokra bontva is megoszthatod helyzeted, 15 perctől 3 napig terjedően. Olyan opció is van, melyben addig oszthatod meg helyed, míg ki nem kapcsolod. Ebben az esetben a Google néhány hetendte e-mailben emlékeztet, hogy van aki tudhatja hol vagy egész nap, minden nap.

Ha valaki megosztja veled helyzetét úgy, hogy te inkább nem akarnál tudni róla, blokkolhatod az illetőt a térképedről. A blokkolást bármikor feloldhatod, amikor csak szeretnéd. Az Android felhasználók kirakhatják a mások helyzetét jelölő pin-eket kezdőlapjukra is, hogy gyorsan megtalálják merre van a másik.

 

 

A Google az „Utazás megosztása” funkciót is beleépítette, melyben be kell írd úti célod, hogy kivel akarsz menni, és elkezdheted az utat. A Google kiszámítja az út várható időtartamát is.

 

A jó

Nem nehéz elképzelni, mi mindent tehet könnyebbé a Google helymegosztója. Például, nálunk gyakori probléma, hogy helyet találjunk péntek este a budapesti belvárosban, ahová be lehet ülni. Aki később érkezik, mert nem ér oda időben a találkozóra, azzal folyamatosan tartani kell a kapcsolatot telefonon, vagy chat-en, hogy tudja merre járunk épp. A helymegosztó lényegesen megkönnyítené ezt a helyzetet.

 

A Google Maps valós idejű helymegosztója

 

Vannak más előnyei is persze. Ha eltévedsz, megoszthatod helyzeted egy barátoddal, aki vissza tud navigálni  a helyes irányba. A demenciában szenvedő öregeket is könnyen meg lehet találni, ha elkószálnak. Ezzel a funkcióval megszabadulhatunk a „Hol vagy?”, és „Mikor érsz ide?” típusú telefonhívásoktól.

 

A rossz

Mindazonáltal, nem nehéz elképzelni olyan helyzeteket, melyben a helymegosztás probléma lehet. A tinédzserek nemigazán szeretik, ha szüleik megosztatják velük helyzetüket, hogy láthassák hol vannak pontosan mikor elmennek. A gyanakvó párok közt is egészen biztosan lesznek viták olyanok miatt, hogy „Miért nem osztod meg velem a helyzeted? Mit titkolsz előlem?”

 

És íme a Csúf

Egy zaklató, bántalmazó használhatja arra is a helymegosztó funkciót, hogy ledominálja partnerét, és irányítása alá vonja. Természetesen a másik fél bármikor kikapcsolhatja a megosztás funkciót, de annak ki tudja milyen következményei lehetnek a négy fal között.

A Google Maps valós idejú helymegosztója világszerte be lesz vezetve az elkövetkező hetekben.