Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

A j√≥, a rossz, √©s a cs√ļf, a Google Maps val√≥s idejŇĪ helymegoszt√≥j√°ban

A Google kifejlesztett egy val√≥s idejŇĪ helymegoszt√≥ funkci√≥t a Google Maps-hez, ami rendk√≠v√ľl hasznos tud lenni, azonban hat√°sa lehet korl√°toz√≥, ideges√≠tŇĎ, vagy a legrosszabb esetben zaklat√°shoz is vezethet.

A j√≥, a rossz, √©s a cs√ļf, a Google Maps val√≥s idejŇĪ helymegoszt√≥j√°ban

A Google Maps helymegoszt√°s√°nak haszn√°lata k√∂nnyen kezelhetŇĎ. Csak r√° kell nyomni a k√©k p√∂ttyre, ami a helyzetedet jel√∂li, √©s a „Helyzet megoszt√°sa” opci√≥ meg is jelenik. Ezut√°n eld√∂ntheted, hogy kivel, √©s milyen hosszan akarod megosztani. Nyomj a „Megoszt√°s” gombra, √©s a helyzetjel√∂lŇĎ p√∂tty megjelenik a m√°sik szem√©ly t√©rk√©p√©n. Egy ikon jelenik meg ezut√°n a t√©rk√©peden, ami tudatja veled, hogy a helyzeted meg van osztva, amit b√°rmikor ki is kapcsolhatsz.

IdŇĎintervallumokra bontva is megoszthatod helyzeted, 15 perctŇĎl 3 napig terjedŇĎen. Olyan opci√≥ is van, melyben addig oszthatod meg helyed, m√≠g ki nem kapcsolod. Ebben az esetben a Google n√©h√°ny hetendte e-mailben eml√©keztet, hogy van aki tudhatja hol vagy eg√©sz nap, minden nap.

Ha valaki megosztja veled helyzet√©t √ļgy, hogy te ink√°bb nem akarn√°l tudni r√≥la, blokkolhatod az illetŇĎt a t√©rk√©pedrŇĎl. A blokkol√°st b√°rmikor feloldhatod, amikor csak szeretn√©d. Az Android felhaszn√°l√≥k kirakhatj√°k a m√°sok helyzet√©t jel√∂lŇĎ pin-eket kezdŇĎlapjukra is, hogy gyorsan megtal√°lj√°k merre van a m√°sik.

 

 

A Google az „Utaz√°s megoszt√°sa” funkci√≥t is bele√©p√≠tette, melyben be kell √≠rd √ļti c√©lod, hogy kivel akarsz menni, √©s elkezdheted az utat. A Google kisz√°m√≠tja az √ļt v√°rhat√≥ idŇĎtartam√°t is.

 

A jó

Nem neh√©z elk√©pzelni, mi mindent tehet k√∂nnyebb√© a Google helymegoszt√≥ja. P√©ld√°ul, n√°lunk gyakori probl√©ma, hogy helyet tal√°ljunk p√©ntek este a budapesti belv√°rosban, ahov√° be lehet √ľlni. Aki k√©sŇĎbb √©rkezik, mert nem √©r oda idŇĎben a tal√°lkoz√≥ra, azzal folyamatosan tartani kell a kapcsolatot telefonon, vagy chat-en, hogy tudja merre j√°runk √©pp. A helymegoszt√≥ l√©nyegesen megk√∂nny√≠ten√© ezt a helyzetet.

 

A Google Maps val√≥s idejŇĪ helymegoszt√≥ja

 

Vannak m√°s elŇĎnyei is persze. Ha elt√©vedsz, megoszthatod helyzeted egy bar√°toddal, aki vissza tud navig√°lni  a helyes ir√°nyba. A demenci√°ban szenvedŇĎ √∂regeket is k√∂nnyen meg lehet tal√°lni, ha elk√≥sz√°lnak. Ezzel a funkci√≥val megszabadulhatunk a „Hol vagy?”, √©s „Mikor √©rsz ide?” t√≠pus√ļ telefonh√≠v√°sokt√≥l.

 

A rossz

Mindazon√°ltal, nem neh√©z elk√©pzelni olyan helyzeteket, melyben a helymegoszt√°s probl√©ma lehet. A tin√©dzserek nemigaz√°n szeretik, ha sz√ľleik megosztatj√°k vel√ľk helyzet√ľket, hogy l√°thass√°k hol vannak pontosan mikor elmennek. A gyanakv√≥ p√°rok k√∂zt is eg√©szen biztosan lesznek vit√°k olyanok miatt, hogy „Mi√©rt nem osztod meg velem a helyzeted? Mit titkolsz elŇĎlem?”

 

√Čs √≠me a Cs√ļf

Egy zaklató, bántalmazó használhatja arra is a helymegosztó funkciót, hogy ledominálja partnerét, és irányítása alá vonja. Természetesen a másik fél bármikor kikapcsolhatja a megosztás funkciót, de annak ki tudja milyen következményei lehetnek a négy fal között.

A Google Maps val√≥s idej√ļ helymegoszt√≥ja vil√°gszerte be lesz vezetve az elk√∂vetkezŇĎ hetekben.