AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

7 várható honlap és design trend 2014-re

Mivel a web folyamatosan fejlődik újabb és újabb trendek dominálnak a honlapokon. A honlap elemzésével (design, tartalom, funkciók…) láthatjuk, mennyire hatékonyan érjük el a látogatókat. Tekinthetjük ezeket az adatokat egy útmutatónak is, melyeket ha megfelelően használunk fel, biztosíthatjuk honlapunk hosszú távú, folyamatos látogatottságát.

7 várható honlap és design trend 2014-re

2014 Web Trendek

Az alábbi trendek nem minden oldal esetében értendőek. Ezek egyszerűen bizonyos tendenciák, melyekből következtethetünk arra, melyek lesznek a jövő évi web trendek. Egy kis kreativitással egyszerűen beépíthetjük ezeket a megoldásokat meglévő honlapunkba is. Nézzük milyen újdonságokkal kell szembe néznünk a jövő évet tekintve.

 

Egy oldalas honlapok
 

Az egyoldalas weboldalak segítenek megőrizni a tartalmat egy helyen, könnyű navigálni rajtuk, gyakorlatilag csak görgetni kell végig az oldalon. Az egyoldalas design technika segíthet közvetíteni a lineáris információ átadást, jobban fókuszálhat a látogató a fontos részletekre. Ez a fajta weboldal azonban nem ideális sok a tartalom esetén és nem a legjobb megoldás, ha a keresőoptimalizálásra is nagy hangsúlyt fektetünk.

Egyoldalas honlapok


Hosszú, nagy terjedelmű oldalak
 

A mobil eszközök elterjedésével, a kis képernyőn kényszerítve vannak a látogatók, hogy folyamatosan görgessenek végig az oldalon. Ez többek közt arra is kényszeríti a honlap tervezőjét, hogy minden lényeges tartalom elérhető legyen a főoldalról. Itt fontos még kiemelni azt is, hogy egy hosszabb oldalon lévő sok információt is megfelelően kell elrendezni. Ha ez a tartalom túlságosan zsúfolt, nem biztos, hogy a látogató megtalálja a keresett információkat. Az ilyen hosszú oldalak esetén érdemes több ún.: „Call to action” felhívást is elhelyezni, a tovább navigálás miatt.

 

Lapos felületek, ikonok, grafikák
 

Lapos „UI”, vagy lapos felhasználói felület, egy feltörekvő koncepció a web designban. A stílust már egyre több oldalon tesztelik, használják. Ez a technika erősen összpontosít a tartalomra, és alapvetően kevesebb tervezést is igényel, mint a korábban használt árnyékok, lekerekített tartalmak és egyéb perspektivikus grafikai elemek.

 

Korábban, a weboldalak designja gyakran követte az ún.: „skeuomorphic” designt. Erre főleg a nagy színátmenetek, lekerekített sarkok, vetett árnyékok és 3D-s elemek voltak a jellemzőek. A kevesebb kép és egyszerűbb design elemek gyorsabb betöltési időt biztosítanak. Az Apple új mobil operációs rendszere az iOS 7, a Google Gmail, Facebook, és a Windows 8 jól példázzák az interfészeket, amelyeken már bevezették lapos felhasználó felületet – igen nagy sikerrel.

Lapos - flat ui design

 

Fix fejléc, és menüsor
 

Régebbi honlapok esetében a fejléc, és a navigációs menü is rögzítve volt az oldal tetejére, így lefelé lapozva az oldalon már nem volt látható.  Ez arra kényszerítette a látogatókat, hogy a tovább navigálás érdekében lapozzanak fel az oldal tetejére. A hosszabb oldalakon, és főleg mobil eszközökön nem túl kényelmes az állandó fel-lelapozgatás. Emiatt sok helyen rögzítik a fejléc sávot az oldal felső részén, oly módon, hogy az oldalon való lejjebb görgetés esetén is fix helyen marad, így folyamatosan látható. Miután a navigációs menü látható marad, az olvasók könnyebben tudnak navigálni a weboldalon.

Fix menüsör és fejléc

 

Nagyobb betűk – tömörebb tartalom
 

Az elmúlt néhány évben, a képernyőfelbontás növekedésével egyre nagyobb betűméret használatára van szükség. Így az oldalon lévő tartalom átláthatóbb, jobban olvasható. A nagy képernyőfelbontáson (HD, FullHD), már a szokásos 12 pontos betűméret igen kicsinek számít, és megnehezíti az olvasást. Ez változatos méretű betűk alkalmazását követelte meg a honlap készítőktől például az egyes bekezdések kiemelése miatt.

 

Ha egy weboldal túlságosan bőbeszédű, azaz a szöveg túlságosan egyhangú és tömör – előfordulhat, hogy a látogató úgy dönt nem olvassa végig az egész szöveget. A nagy típus segít abban, hogy az egyes fő elemeket nagyobb betűvel emeljük ki, így ezek könnyebben megragadják az olvasó figyelmét.

Nagyobb betűkészletek trend 2014

 

Flash / Silverlight / Javascript / HTML 5 Animációk / CSS 3
 

Évekig az Adobe Flash kiegészítő uralta a honlapokon fellelhető videókat, animációkat. Az utóbbi időkben elterjedt Silverlight technika majd ugyanazt a területet volt képes lefedni, amit a flash korábban – így ezzel sem jutottak előrébb a fejlesztők. Ezeknek a kiegészítőknek a használata nem túl jó ötlet, egyrészt a google nem indexeli a flash tartalmakat, másrészt jócskán képesek megnövelni az oldalak betöltését is.

 

Ezeket a technikákat sokkal inkább elkezdték felváltani a Javascript, HTML és CSS eszközök. A modern böngészőknek, és főleg a mobil eszközöknek nem kell külön kiegészítőkre támaszkodni az oldalak helyes betöltésének szempontjából. Ezek hátránya, hogy a korábbi elavult böngészők még nem támogatják az új HTML 5, illetve CSS 3 szabványokat.

 

Nagy felbontású retina kijelzők
 

Mivel egyre több kijelző fogja alkalmazni az Apple által már használt retina kijelzőt, igen nagy felbontású képekre lesz szükségünk, hogy ezeken az eszközökön is kiváló minőségű tartalmat tudjunk megjeleníteni. Jelenleg ugyan az Apple Retina MacBook-ja mutatja a legjelentősebb különbséget a képeket tekintve, amit az internetezők jelenleg igen kis része használ, viszont érdemes szem előtt tartani 2014-re nézve.

retina kijelzők 2014-ben

 


Kapcsolódó tartalmak:

5 egyszerű tipp, hogy esztétikusabbá tedd honlapod megjelenését (2. rész)

5 egyszerű tipp, hogy esztétikusabbá tedd honlapod megjelenését (1. rész)

10 tipp, hogy több visszatérő oldallátogatód legyen

A leggyakoribb honlapkészítési hibák, melyekre jó ha Te is odafigyelsz!