AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

A kiterjesztett valóság

Mindenütt ott van a kiterjesztett valóság (angolul: augmented reality, AR). Minden nap olvashatunk róla a hírekben, és habár a VR (virtuális valóság) nagy dolognak számít, úgy tűnik az AR kezdi átvenni helyét a ranglistán.

A kiterjesztett valóság

Tudod, hogyan hat majd a kiterjesztett valóság az életedre? Vagy, hogy mi a különbség az AR és a VR között? Ebben a rövid cikkben összefoglaljuk mindezt. Ismerd meg történetét, hatását a piacra, és a benne rejlő lehetőségeket.

A kiterjesztett valóság története

1968: Megjelent az első, fejre szerelhető kijelző, amely egyszerű vonalrajzokat mutatott a felhasználónak.

1975: Myron Krueger megalkotta a Videoplace-t, melynek segítségével először léphettek interakcióba a felhasználók a történelem során, különböző virtuális objektumokkal.

1999: Hirokazu Kato kifejlesztette az ArtToolKit-et.

2009: Ekkor használt először a nyomtatott média AR-t. Az Esquire Magazine-ban szkennelni lehetett az oldalt telefonnal, így életre keltve benne Robert Downey Jr.-t.

2013: Az autógyártó cégek elkezdték használni a kiterjesztett valóságot a szervizkezelési kézikönyvekben.

2016: Az AR és VR befektetések elérték az 1,1 milliárd dollárt.

A kiterjesztett valóság piaca

Mára az okostelefon felhasználók 30%-a rendszeresen használ AR alkalmazást, ami 2018-ra elérheti a 200 milliós felhasználószámot. Az AR-ból befolyó bevételek összege 2020-ra várhatóan eléri majd a 120 milliárd dollárt.

kiterjesztett valóság

 

Miben változtatja meg a kiterjesztett valóság az életünket?

Az autók úgy fogják mutatni nekünk az útirányt a szélvédőn, hogy nem kell elfordítanunk tekintetünk az út felől. A felhasználók folyamatos információkat nyerhetnek a környezetről, például időjárás, dátum, stb. Különböző játékok épülnek majd erre, mint a PokémonGo, és AR headsetek lesznek, mint a Microsoft Hololens. A marketing területén is új lehetőségeknek ad teret az AR, mint például az interaktív hirdetések.

A kiterjesztett valóság jövője

 

kiterjesztett valóság

Gondoljunk csak az AR szemüvegekre, autó szélvédőkre, vagy akár kontaktlencsékre, a lehetőségek tárháza szinte végtelen a különböző fejlesztések tekintetében.