AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Böngésző figyelő, a legújabb fejlesztések 2017-ben

Egy webdesigner-, vagy fejlesztő egyik legfontosabb feladata, hogy naprakészen ismerje még a legújabb böngészőket is, azok népszerűségét, új fejlesztéseit, jellegzetességeit. Cikkünkben összefoglalunk néhány fontos tudnivalót, amelyek idén elengedhetetlenül fontosak a böngészők világában való tájékozódáshoz. 

Böngésző figyelő, a legújabb fejlesztések 2017-ben

A Material Design formanyelv kiterjesztése a Chome böngésző bővítmények oldalára

A Google Chrome bővítmények oldala jó ideje nem lett felújítva, de ez nemrégiben megváltozott. Lényegében, az oldal kapott egy grid-alapú (CSS framework, adott időközönként, matematikailag kiszámított vízszintes és függőleges vonalak rendszere) design-t, tehát a felhasználók egy szempillantás alatt megtalálják amire szükségük van. A baloldali tabok a Chrome app-okhoz és bővítményekhez vannak: a tételek mostmár ki-be kapcsolhatók egy Material Design-ú pöcökkel. Ahhoz, hogy ez az oldal láthatóvá váljon, a felhasználóknak aktiválniuk kell a fejlesztői fiókjukat.

 

böngésző fejlesztések

 

Az Apple növeli a Malver Protection-t a macOS Chrome-ján

Növelni fogják a különböző kártékony szoftverek elleni védelmet a Chrome-on. Ez a malware a macOS eszközökön működik a weben. Az Apple egy két részes tervvel győzi le ezt a malware-t. Elsőként a vállalat bevezette a Chrome beállítások API-t Mac-re, a Chrome 56-al. A terv második része pedig, hogy az Apple a Google biztonságos keresési technológiájára támaszkodik, tehát a böngésző jelez, ha a felhasználó egy ismerten kétes biztonságú weboldalt akar meglátogatni. 

Az Apple kiadta a Safari Technology Preview 25 alkalmazást

Végre igazi fejlesztői előzetest kap a Safari. A Safari Technology Preview lehetővé teszi, hogy a webes fejlesztők időben felkészítsék oldalaikat a böngésző következő kiadására is, illetve teszteljék a különböző technológiák implementációit. A fejlesztők eddig az érkező webes megoldásokat csak a WebKit Nightly kiadásával tesztelhették. Ezzel az a probléma, hogy a WebKit nem pontosan ugyanolyan, mint a Safari, a szabad szoftveres böngészőből bizonyos Apple-féle megoldások hiányoznak, ráadásul a Nightly nem is túl stabil, így huzamosabb használatra alkalmatlan. Ezzel ellentétben a Safari Technology Preview már egészében Safari, annyira, hogy az Apple-féle Mac App Store-ból frissül és például támogatja az adatok iCloud-szinkronizációját is. A legutóbbi verziója az alábbi fejlesztéseket tartalmazza:

  • Erőforrás időzítés
  • Rendering
  • Média
  • CSS
  • WebCrypto
  • Felhasználói időzítés
  • Web API
  • Web Inspector

A komando.com szerint a Dolphin böngésző a Chrome-al és a Firefox-al verseng

Még akkor is, ha többségünk a népszerűbb böngészőket használja telefonon, el kell ismerni, hogy teljesítményükben jóval elmaradnak asztali változatuk mellett. A komando.com egyik cikke szerint a Dolphin megelőzi mind a Chrome-ot és a Firefoxot, ha telefonos böngészőről van szó, hiszen ez kifejezetten mobilos használatra lett optimalizálva.

 

böngésző fejlesztések

 

Az Apple Safari… az Explorer sorsára fog jutni?

Míg az Apple még mindig támogatja böngészőjét- ellentétben az Internet Explorerrel, melyet a Microsoft pár éve már nem igazán- a jelentések szerint a Safari rohamosan veszti a felhasználóit. A legutóbbi jelentés szerint  a felhasználói 19%-át elveszítette az elmúlt két évben, ami nem túl előnyös, ha a Safari versenyben akar maradni a Chrome-al, Firefox-al, vagy az olyan új böngészőkkel szemben mint a Vivaldi. 

Az új Firefox fejlesztés támogatja a WebAssembly-t

A Mozzilla legutóbbi frissítése, a Firefox 52 nagy dobása a WebAssembly támogatása. Ezzel a webes appok közel valós (natív) sebességgel futtathatók. A Mozilla azt várja az új szabványtól, hogy a „CPU-zabáló” alkalmazások, mint a 3D játékok, illetve akár a videószerkesztők is jól használhatók legyenek a böngészőben. 

Brave, az Ad-Block-os böngésző már szinkronizál az asztali számítógépek közt

Az ex-Mozzilla CEO, Brendan Eich új böngészője a Brave, az ad-blocking-ról vált híressé, de most már egy lépéssel közelebb került egy új fejlesztéshez: a számítógépek közti szinkronizáláshoz. Lényeges kiemelnünk, hogy a felhasználók még mindig nem tudnak különböző eszközök (pl. telefon-pc) szinkronizálni, csak az asztali pc-k közt, de a Brave jelenleg is a mobilos szinkronizáláson dolgozik.

Az Opera böngésző és az instant oldalbetöltés fejlesztése

A gyors oldalbetöltés elég jól hangzik, lássuk be. Ez az Opera legújabb fejlesztése, az Opera 43-ban. Előrejelző technológiát alkalmaz, tehát amint a felhasználó elkezdi beírni az URL-t, a böngésző a háttérben már futtatni kezdi az oldalt. Ez ráadásul az Opera eddigi leggyorsabb verziója.

Biztonsági hiba a Microsoft Edge-ben és az Internet Explorer-ben

A Google figyelmezteti a felhasználókat egy komoly biztonsági hiba miatt, mind az Edge-ben, mind az Explorer-ben. A hiba mindkét esetben a weboldalak formattálásával van kapcsolatban. Ivan Fratric, Google ismert kutatója fedezte fel a hibát tavaly, de sajnálatos módon a Microsoft még nem javította ki azt. A legrosszabb, hogy arról sincs hír, hogy mikor tervezik kijavítani, tehát felhasználók millióit hagyják sebezhetően a világ minden táján.

A Chrome támogatni fogja a VR-t

A Google folyamatosan tolja előre a határokat vezető böngészőjével, de a legújabb Chrome verzió egyenesen feldönteni készül azokat a virtuális valóság támogatásával. Lehetővé teszik, hogy a felhasználók VR-t nézzenek bármely készülékükről, bármilyen platformon. Habár jelenleg elenyésző a VR-t használó weboldalak mennyisége, a Google igyekszik felfelé tornázni ezt a számot addigra, mire bevezetik a VR támogatást.