AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Miért nem termel profitot a nyílt forráskódú honlapom?

Napjaink weboldalainak kezelését legegyszerűbben CMS (tartalomkezelő) rendszerek segítségével lehet megoldani. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden módosítást, új tartalmat forráskódba írni, erre egy külön adminisztrációs felületünk van, amely adatbázisba menti a tartalmakat. A rendszer pedig kapcsolatban áll ezzel az adatbázissal, és megfelelő összeköttetés esetén a megfelelő helyen jeleníti meg az újabb tartalmakat. 

Miért nem termel profitot a nyílt forráskódú honlapom?

Dinamikus CMS rendszer

A piacon jelenleg 2-3 nyílt forráskódú tartalomkezelő van versenyben, szemben a zárt forráskódú rendszerekkel. Ezek közül a legnépszerűbbek a WordPress, a Joomla, és a Drupal. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek a tartalomkezelők egytől egyik ingyenesen rendelkezésre állnak bárki számára. Az első kérdés itt merül fel bennem, miért is fizet az ügyfél közel annyit vagy többet ezekért a rendszerekért, mint egy saját fejlesztésű az ügyfél igényeire szabott zárt fejlesztésű honlapért?

 

Hogyan készül egy nyílt forráskódra épülő weboldal?

A megrendelő igényeinek a felmérése után, a „honlapkészítő” feltölti az ingyen beszerzett szoftvert az ügyfél tárhelyére, majd telepíti az úgyszintén ingyenesen letölthető kiegészítőket „plugin”-eket. Ha borsos áron készül a honlap, többnyire legalább a megjelenést személyre szabják, és nem egy több tízezer ember által használt ingyenes sablont húznak az oldalra – bár találkoztam már olyannal is, aki még ezt sem vállalta a 6 számjegyű összegért.

 

Az elkészült honlapot átadják az ügyfélnek, akinek halvány fogalma nincs arról, hogy miért, és hogyan készül el egy ilyen honlap, arról pedig még úgy sem, hogy hogyan is kellene kezelni. Az igazán nagy probléma a dologgal az, hogy az esetek többségében semmiféle tudás, „know-how” nincs a dolog mögött – mindössze az ügyfél megrövidítése a cél, és nem egy hatékonyan működő, profitot termelő weboldal elkészítése.

 

Mit kap az ügyfél egy zárt forráskódú CMS esetében?

Nos, egy zárt forráskódú rendszert általában egy cég / vállalat saját programozói fejlesztenek annak érdekében, hogy jobb, hatékonyabb szoftvert alkossanak az ingyenesen fellelhető változatoktól. Az egész fölösleges lenne, ha ez nem így lenne, ugyanis nem tudna versenyben maradni az adott honlap készítő cég.

 

Zárt forráskódú szoftver esetén minden esetben az ügyfél igényeinek megfelelően készítik el a weboldalt, azaz nem egy már meglévő modult használnak az oldal elkészítéséhez, hanem sokkal inkább egyedi szortvert készítenek, amely az adott problémára kínál hatékony megoldást.

 

Mivel teljesen egyedi fejlesztésről van szó, így maga után vonja a dolog azt is, hogy a szállítónak kötelessége átadni azt a tudást a megrendelőnek, amellyel hatékonyan üzemeltetheti honlapját, és elkezdhet profitot termelni cégének. Jobban belegondolva nem is annyira kötelesség ez, mint lelkiismeretesség. Egy zárt forráskóddal dolgozó cégek nyilvánvaló érdeke, hogy versenyben maradjon – ezt pedig csak úgy tudja elérni, ha valóban hatékony, működő szoftvert készít. Így tehát alapvető, hogy az ügyfelei elégedettek legyenek, és máskor is ugyanazt a céget keressék meg, az esetleges későbbi fejlesztésekkel.  

 

Indokolt tehát a kérdés, hogy miért fizetne (többet) valaki azért, amit ő maga, ingyenesen letölthet, telepíthet, testre szabhat? Úgy gondolom és a tapasztalat is ezt mutatja, hogy a megrendelők többsége tájékozatlan a témában, vagy korábbi rossz tapasztalatai miatt vált nyílt forráskódú CMS rendszerre.

 

Önt is bepalizták, több százezret fizetett nyílt forráskódú CMS rendszerért, ami egy forint profitot sem termelt? Írjon nekünk, szóljon hozzá a cikkhez. Ha pedig ismer valakit, aki hasonló cipőben jár, ossza meg vele is a cikket.