Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Mi az az infografika, és mire lehet használni

A fejlett digit√°lis vil√°gban rengeteg inform√°ci√≥val bomb√°znak minket, √©s ez t√∂bbnyire online t√∂rt√©nik. Ennek tudhat√≥ be, hogy m√°ra az emberek egyre kev√©sb√© szeretnek hosszas, t√∂bb oldalas sz√∂vegeket b√∂ng√©szni, √©s ink√°bb a r√∂vid, l√©nyegre t√∂rŇĎ √©s szeml√©letes inform√°ci√≥forr√°sokat r√©szes√≠tik elŇĎnyben. Ilyenek az infografik√°k.

Mi az az infografika, és mire lehet használni

A Slate egyik kutat√°sa szerint, az emberek 38%-a t√ļl sem jut a bevezetŇĎn, teh√°t te m√°ris a fennmarad√≥ 62%-ba tartozol. Azoknak, akik m√©g itt vannak, t√∂bb mint 50%-a eltŇĪnik majd a cikk v√©ge elŇĎtt. Az adatok azt mutatj√°k, hogy az olvas√≥k k√©ptelenek hosszasabb ideig √∂sszpontos√≠tani, teh√°t kil√©pnek valahol √ļt k√∂zben, mert m√©g g√∂rgetni sem akarnak.

 

Teh√°t a tartalommarketingnek nem csak a keres√©soptimaliz√°l√°s (SEO) krit√©riumainak, de a minŇĎs√©gi √©s mennyis√©gi szab√°lyoknak is meg kell felelnie, nem besz√©lve a l√°tv√°nyr√≥l. Erre a neh√©z feladatra ny√ļjtanak megold√°st az inform√°ci√≥s grafik√°k, r√∂vid√≠tett nev√ľk√∂n infografik√°k.

 

Na de mi is az az infografika

Az infografika egy k√©p form√°tum√ļ dokumentum, melynek seg√≠ts√©g√©vel l√°tv√°nyosan illusztr√°lhatjuk mondanival√≥nkat. FigyelemfelkeltŇĎ sz√≠neivel, √©s diz√°jnos √°br√°ival k√∂nnyen elnyerhetj√ľk az olvas√≥ tetsz√©s√©t, r√°ad√°sul √≠gy sokkal hat√©konyabban szerzi meg az inform√°ci√≥t, mint az egyszerŇĪ olvas√°ssal.

Az infografik√°k haszn√°lata az elm√ļlt √©vekben lett n√©pszerŇĪ a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia, ezen bel√ľl is legink√°bb a Facebook hat√°s√°ra.

 

Mi az infografika

 

Milyen a jó infografika

A legl√©nyegesebb szempont egy infografika k√©sz√≠t√©s√©n√©l, hogy az nem lehet puszt√°n egy sor statisztikai adat, √©s √°bra egym√°sra halmozva. Ahogy minden m√°s tartalommarketing eszk√∂z, ez is akkor mŇĪk√∂dik igaz√°n j√≥l, ha egy t√∂rt√©netet mutat be.

√Čppen e-miatt, az elsŇĎ feladatunk az kell legyen, hogy megfogalmazzuk, pontosan mi is a c√©lunk, mit akarunk mondani, √©s milyen benyom√°st szeretn√©nk kelteni az olvas√≥ban.

Az erre a k√©rd√©sre kapott v√°lasz fogja meghat√°rozni minden egyes l√©p√©s√ľnk, teh√°t fontos mielŇĎbb meg√°llap√≠tanunk.

 

Az infografika struktur√°l√°sa

Amint megvan az elmes√©lni k√≠v√°nt t√∂rt√©net√ľnk, elkezdhet√ľnk gondolkodni a strukt√ļr√°j√°n. 

K√©pzelj√ľk el a fel√©p√≠t√©s√©t, √ļgy mint egy j√≥ viccet. ElŇĎsz√∂r fel kell v√°zolni az alapszitu√°ci√≥t, hogy √©rts√©k mirŇĎl is lesz sz√≥, majd j√∂het a csavar, amely fenntartja az √©rdeklŇĎd√©st, √©s v√©g√ľl a po√©n, a meglepet√©s a t√∂rt√©net v√©g√©n.

Ha ezek a l√©nyeges elemek hi√°nyoznak, vagy nincsenek a megfelelŇĎ sorrendben, akkor a vicc (eset√ľnkben az infografika) k√∂zel sem lesz olyan sikeres, mint azt szeretn√©nk. 

 

Az infografika szempontj√°b√≥l teh√°t az ide√°lis fel√©p√≠t√©s a k√∂vetkezŇĎ:

  1. Mutasd be a t√©m√°dat egy r√∂vidke sz√∂veggel, vagy egy feltŇĪnŇĎ √°br√°val.V√°zold fel a bonyodalmat, a probl√©m√°t melyre megold√°st k√≠n√°lsz, vagy az √∂tletet, amelyet majd r√©szletezni fogsz.
  2. Fejtsd ki alaposabban a t√©m√°t. Az olvas√≥nak tudnia kell mi√©rt l√©nyeges az, √©s √©rtenie kell, hogy pontosan mirŇĎl is pr√≥b√°lod ŇĎt inform√°lni.
  3. V√©g√ľl j√∂het a konkl√ļzi√≥. Foglald √∂ssze r√∂viden, hogy mit is kellett tanulnia az eg√©szbŇĎl, hogy mit tud kezdeni vele, √©s hol juthat m√©g t√∂bb inform√°ci√≥hoz, ha akar.

 

Az infografika diz√°jnja

Az, hogy valaki k√©pes √∂sszerakni egy infografik√°t grafikus diz√°jneri v√©gzetts√©g n√©lk√ľl, nem jelenti azt, hogy f√©lredobhat minden, az idŇĎk sor√°n m√°r bev√°lt vizu√°lis kommunik√°ci√≥val kapcsolatos szab√°lyt. Az adatoknak term√©szetesen kell haladniuk fel√ľlrŇĎl lefel√© √ļgy, hogy az v√©gigvezesse az olvas√≥t pontr√≥l pontra. Minden egyes elemnek az azt megelŇĎzŇĎre kell √©p√ľlnie, √≠gy elvezetve az olvas√≥t a v√©gkifejletig.

 

Mikre haszn√°lhatjuk az infografik√°t

  1. bonyolult folyamatok szemléltetése
  2. kutatási eredmények bemutatása
  3. mŇĪk√∂d√©s bemutat√°sa
  4. összehasonlítás
  5. érdekességek
  6. nehezen k√∂r√ľl√≠rhat√≥ kifejez√©sek magyar√°zata √°br√°kkal