AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Mobilbarát weboldalt! Responzív, vagy mobil oldal a használhatóbb?

Mind a mobil weboldalak, mind pedig a „responsive” (felbontás érzékeny) dizájnra épülő oldalaknál szempont a kezelhetőség, a gyors oldalletöltés, és persze a kisebb képernyőkön való optimális megjelenés. Vannak azonban különbségek a két megoldás között, ezeket mutatjuk most be cikkünkben.

Mobilbarát weboldalt! Responzív, vagy mobil oldal a használhatóbb?

Böngészési élmény mobilbarát weboldalakon

A mobil oldal (pl.: m.domain.hu) lényegében egy másolata az eredeti honlapnak, ahol a szerver végzi a munkát, hogy olyan optimális oldal jelenjen meg kijelzőnkön, amely kisebb, és könnyebb is rajta navigálni. A mobil weboldalak ugyan egyedibb, testre szabottabb megjelenítést tesznek lehetővé, napjainkban mégis a responzív design kezdett teret hódítani.
 

Ugyanez ez responzív oldal esetén, mely méret érzékeny, nincs szükség a szerver munkájára ahhoz, hogy optimális felbontásban láthassuk oldalunkat. Ez esetben a készülék állítja be a megfelelő képernyőméretet, illetve tájolást is (álló, fekvő), így biztosítva a látogatónak a teljes ún. „desktop” élményt.

Több domain létrehozása, de minek?

A mobil oldalak esetén szükség van egy új domain cím létrehozására, mely legtöbb esetben „m.”, vagy „mobil.” kezdődik, és folytatása pedig az eredeti, webre szánt domain név. Ez a megoldás valóban testreszabott, egyedi élményt nyújt a mobil felhasználóknak. Fontos azonban, hogy a több domain cím azonos tartalommal való feltöltése negatívan befolyásolja az organikus keresést, valamint egy oldal helyett, már két azonos tartalommal rendelkező oldalt kell, hogy menedzseljünk.
 

Responzív honlap esetén nem szükséges új domain létrehozása, elegendő mindössze a weboldal back-end kódjában módosításokat eszközölni, így a honlapunk fenntartása-kezelhetősége egyszerűbb, egységesebb marad, és nincs szükség több URL-re ugyanazon tartalom több eszközön való helyes megjelenítéséhez.

Konklúzió: mobil oldal vs responzív oldal

Ha a cél az, hogy a felhasználóknak egyedi, teljesen mobilra optimalizált élményt nyújtsunk, és van időnk, energiánk a tartalmak párhuzamos frissítéséhez használjunk mobil oldalakat. Azonban, ha a cél az, hogy költséghatékonyan, egyszerűen, és a hagyományos „desktop” weboldal élményét nyújtsuk a felhasználóknak a mobil eszközökön való böngészés során is, érdemesebb a responzív designt választani.