Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

A hib√°tlan tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat 7 l√©p√©sben

A tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat lehet az egyik legstresszesebb feladat egy weboldal projektj√©ben. Hab√°r a visszacsatol√°s a folyamat egy √©rt√©kes r√©sze, eljutni od√°ig nem k√∂nnyŇĪ. A t√∂k√©letes design fel√ľlvizsg√°lat√°hoz elk√∂telezetts√©g sz√ľks√©ges, mind a vezetŇĎ tevezŇĎ, mind a csapat r√©sz√©rŇĎl. Te, mint designer, seg√≠thetsz n√©h√°ny alapszab√°ly meg√°llap√≠t√°s√°ban, mely az asztaln√°l √ľlŇĎk k√∂r√©ben rendk√≠v√ľl l√©nyeges, valamin egy design projektet eredm√©nyez.

A hib√°tlan tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat 7 l√©p√©sben

1. A logisztika megtervezése

A megbesz√©l√©seknek megvan a maga helye √©s deje. M√≠g egyes team-ek √ľtemtervet k√©sz√≠tenek a projekt t√∂bbi r√©sz√©vel egy√ľtt, addig m√°sok havi rendszeress√©ggel √∂ssze√ľlnek a tervezŇĎi fel√ľlvizsg√°latra.

A designernek mindig jelen kell lennie, valamint a vezetŇĎ designernek kell a meeting vezetŇĎj√©nek, √©s k√∂zponti szem√©y√©nek lennie. A csoport nem lehet t√ļl nagy, 5-8 ember az optim√°lis, hogy a p√°rbesz√©dek folyamatosak, √©s j√≥l mŇĪk√∂dŇĎek legyenek. Minden jelen√©vŇĎnek √©rtenie kell a projektet, √©s r√©szben √∂n√°ll√≥nak kell lennie, hogy a lehetŇĎ legsz√©lesebb spektrumban folyjon a besz√©lget√©s.

 

tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat

 

A csapat √°llhat a fejlesztŇĎbŇĎl, az √ľgyf√©lbŇĎl, egy sales-esbŇĎl, c√©gvezetŇĎbŇĎl/CEO-b√≥l, egy marketingesbŇĎl, √©s olyan designerekbŇĎl, akik nem dolgoznak a projekten.

Tal√°ljatok olyan helyet, ahol k√©yelmesen elf√©r mindenki, √©s lehetŇĎs√©g van k√©pek, tervek, prezent√°ci√≥k demonstr√°l√°s√°ra. Teh√°t olyan szoba, melyben tal√°lhat√≥ egy nagy k√©pernyŇĎ, √©s lehetŇĎleg van internetkapcsolat.

 

2. Megh√≠v√°sok kik√ľld√©se, alapszab√°lyok meghat√°roz√°sa

Pr√≥b√°ld a r√©sztvevŇĎket j√≥ elŇĎre eml√©keztetni a meeting idŇĎpontj√°r√≥l. M√©g akkor is, ha az idŇĎpontok ki vannak emelve a projekttervezetben, k√ľldj eml√©keztetŇĎt legal√°bb egy h√©tel kor√°bban!

GyŇĎzŇĎdj meg r√≥la, hogy minden sz√ľks√©ges inform√°ci√≥t √°tadsz ahhoz, hogy a r√©sztvevŇĎk k√©szen √©rkezhessenek a meetingre!

 

- Dátum és hely

- A projektfeladatok körvonalai

- A meeting konkrét feladatai

- Projekt idŇĎvonal (√©s, hogy hol √°lltok jelenleg)

- Sz√ľks√©ges eszk√∂z√∂k (telefon, tablet, laptop, stb.)

 

3. Felk√©sz√ľl√©s a meetingre

A vezetŇĎ designer, vagy mŇĪv√©szeti vezetŇĎ kell vezesse a tervez√©si fel√ľlvizsglatot. k√©sz√ľlj fel megfelelŇĎen, legfŇĎk√©ppen, ha az effajta esem√©nyek f√©lelemmel t√∂ltenek el. (Min√©l t√∂bbsz√∂r csin√°lod, ann√°l k√∂nnyebben fog majd menni.)

 

tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat

 

L√©gy k√©sz a p√°rbesz√©d folyamatos halad√°s√°nak elŇĎseg√≠t√©s√©re. Tervezd meg elŇĎre k√©rd√©seid:

 

- A sz√≠n √©s tipogr√°fia paletta j√≥l t√ľkr√∂zi az √°tadni k√≠v√°nt tartalom l√©nyeg√©t?

- Vannak hiányzó elemek a design-ban?

- Minden a v√°rt m√≥don mŇĪk√∂dik?

- Talált valaki hibát a design bármely elemében?

- Mely dolgokat kedvelitek?

- Mely dolgokat nem kedvelitek?

 

Sz√°molj olyan k√©rd√©sekkel amik felmer√ľlhetnek, hogy semmi ne √©rjen v√°ratlanul, √©s a meeting minden gond n√©lk√ľl folyhasson tov√°bb.

L√©gy felk√©sz√ľlve arra is, hogy le√°ll√≠tod a meetinget, ha a csoport m√©g nem √°ll k√©szen a design megvitat√°s√°ra. Sajn√°latos m√≥don, ez gyakran megt√∂rt√©nhet, √©s visszatartja a megbesz√©l√©st. Csak az√©rt mert valami szerepel a napt√°rban, m√©g nem biztos, hogy val√≥ban trat m√°r ott a projekt.

 

4. Sz√°molj el h√°romig, mielŇĎtt bel√©pn√©l az ajt√≥n

Ez lehet tal√°n az egyik legfontosabb, √©s egyben legnehezebb feladat. √úgyeln√ľnk kell saj√°t √©rz√©seinkre. A designerek hajlamosak arra, hogy hatalmas szenved√©llyel kezeljenek egy-egy projektet, de ez nem a megfelelŇĎ hely, sem a megfelelŇĎ idŇĎpont erre. L√©pj h√°tra kicsit, √©s hallgasd meg m√°sok v√©lem√©ny√©t.

Nem minden visszajelz√©s lesz hasznos, sŇĎt, val√≥sz√≠n√ľleg t√∂bbs√©g√ľk egy√°ltal√°n nem lesz az. Teljesen rendben van, ha egyes v√©lem√©nyeket figyelmen k√≠v√ľl hagyunk. Amikre igaz√°n sz√ľks√©ged van, azok a visszat√©rŇĎ visszajelz√©sek, melyek val√≥s hib√°kra mutathatnak r√° a design-ban.

Emlékezz: Nem te magad vagy a design. A negatív vélemény nem egy személyed elleni támadás.

 

5. Kezdd a fel√ľlvizsg√°latot egy r√∂vid √∂sszefoglal√≥val

- M√©ly levegŇĎ. L√©pj be a szob√°ba √∂nbizalomteljesen.

- Nevezd meg a célokat

- Vázold fel a megoldandó problémákat

- Mutasd be a projekt idŇĎvonal√°t, √©s a teljes√≠tett m√©rf√∂ldk√∂veket

- Magyar√°zd el a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©st

- Menj v√©gig a design-on, √©s magyar√°zd el, hogyan tal√°lkozik a c√©lokkal, √©s mik√©nt      oldja meg a probl√©m√°kat.

 

Amint siker√ľlt megt√∂rn√∂d a jeget, megnyitod az utat a v√©lem√©nyek √°radat√°nak. Ne engedd, hogy egyetlen szem√©ly domin√°lja a p√°rbesz√©det, engedj m√°sokat is sz√≥hoz jutni. Hagyd folyni a besz√©lget√©st addig, m√≠g el nem √©rtek a meeting v√©ge elŇĎtti 10. perchez. Ekkor k√∂vetkeznek a konkl√ļzi√≥k.

 

6. Besz√©lj ŇĎszint√©n √©s tiszteletteljesen

A fel√ľlvizsg√°l√≥k ŇĎszint√©k lesznek veled, ha te is √≠gy teszel. Viselked√©seddel hat√°rozod meg a meeting hangvitel√©t.

Jegyezd meg, hogy fontos, hogy jegyzeteljenek √©s k√©rdezzenek k√∂zben. Ezzel √©rezteted a csoporttal, hogy √©rdekel v√©lem√©ny√ľk.

 

tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat

 

Ahogy a meeting lassan v√©get √©r, foglald √∂ssze a sz√°modra legl√©nyegesebb v√©lem√©nyeket, √©s k√©rj tov√°bbi visszajelz√©st a t√©m√°kkal kapcsolatban. Ne k√∂telezŇĎdj el v√°ltoztat√°sok mellett, sosem tudhatod mi mŇĪk√∂dik √©s mi nem mŇĪk√∂dik a gyakorlatban.

 

7. Z√°rd le a meetinget megfelelŇĎen

Szedd √∂ssze egy jegyzetbe a l√©nyeget, majd k√∂sz√∂nd meg a csapatnak a r√©szv√©telt. Eml√©keztesd a jelenl√©vŇĎket a k√∂vetkezŇĎ fontos feladatra, √©s hogy mire sz√°m√≠thatnak.

 

√Ėsszegz√©s

A tervez√©si fel√ľlvizsg√°lat nem kell minden√°ron f√°jdalmas feladat legyen. A gyakorl√°s m√©g hasznosabb√° fogja tenni ezeket a meetingeket, teh√°t nem √©ri meg lemondani, vagy halasztgatni ŇĎket.

A Creative Common k√©peit haszn√°ltuk fel a cikkhez. Megtal√°lhatod ŇĎket az Unsplash-en.