Aj√°nlatk√©r√©sVedd fel vel√ľnk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Több millió játék, eltemetve a föld alá

Igaz a j√°t√©kipar tal√°n legnagyobb legend√°ja, az Atari 1983 k√∂rny√©k√©n t√©nyleg eladatlan videoj√°t√©koknak √°sott t√∂megs√≠rokat az √ļj-mexik√≥i sivatagban.

Több millió játék, eltemetve a föld alá

A hetvenes √©vek v√©g√©re az Atari nagyon sikeres c√©g volt, r√©szben az Atari 2600-as otthoni konzolg√©p r√©v√©n (ami olcs√≥ volt, de ar√°nylag dr√°g√°n √°rult√°k r√° a szoftvereket). Viszont ugyanekkorra megjelent a konkurencia (p√©ld√°ul az Atarib√≥l kiv√°lt p√°r ember alap√≠totta Activision), √©s hamarosan t√ļltermel√©si v√°ls√°g alakult ki – r√°ad√°sul az otthoni sz√°m√≠t√≥g√©pek is helyet k√∂veteltek azon a piacon, amin eleve t√ļl sok konzolgy√°rt√≥ pr√≥b√°lt osztozni.

 

J√∂tt az Apple II, a Commodore VIC-20, a ZX Spectrum, a C64, mik√∂zben ataris szutyok „sikerj√°t√©kok” rengett√©k meg a v√°s√°rl√≥i bizalmat. Ahogy nŇĎtt a piacon a t√ļlk√≠n√°lat, √ļgy cs√∂kkent √°tmenetileg a kereslet, aminek katasztrof√°lis eredm√©nye volt. √Čs itt jutunk el a legend√°hoz: √°ll√≠t√≥lag az Atari az √ļj-mexik√≥i sivatagban temette el ezersz√°m (sŇĎt, milli√≥sz√°m) az eladatlan j√°t√©kokat, fŇĎleg a Pac-Man borzalmas Atari 2600-verzi√≥j√°t, √©s persze a h√≠rhedt E.T.-t.

Jött az Apple II, a Commodore VIC-20, a ZX Spectrum, a C64, miközben ataris szutyok

B√°r az Atari soha nem erŇĎs√≠tette meg a sztorit, az „√°ll√≠t√≥lag”-ot tegnap √≥ta el lehet felejteni: Alamogordo v√°rosa mellett munkag√©pekkel bontott√°k meg a talajt, √©s meggyŇĎzŇĎ bizony√≠t√©kok ker√ľltek elŇĎ bontatlan j√°t√©kok form√°j√°ban – √≠rja a Verge. A munk√°latokat a Microsoft Xbox-r√©szlege szervezte √©s p√©nzelte, a c√©g ugyanis dokumentumfilmet forgat a j√°t√©kipar t√∂bb √©vtizedes diadalmenet√©rŇĎl, aminek r√©szek√©nt term√©szetesen nem hallgatn√°k el a nagy krachot sem. A film j√∂vŇĎre fog megjelenni, √©s v√°rhat√≥an elŇĎsz√∂r Xbox 360- √©s Xbox One-tulajdonosok √©lvezhetik, mert a Microsoft a konzol m√©diak√∂zpontos√≠t√°sa fel√© akar m√©g jobban elmozdulni ilyen filmekkel, sŇĎt ugyeb√°r lesz egy √©lŇĎszereplŇĎs Halo-sorozat is Ridley Scott √©s Spielberg k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel.

KedvezŇĎ √°r√ļ honlapk√©sz√≠t√©s