AjánlatkérésVedd fel velünk a kapcsolatot!
Név:
Telefon:
Email:
Elképzelés:

Több millió játék, eltemetve a föld alá

Igaz a játékipar talán legnagyobb legendája, az Atari 1983 környékén tényleg eladatlan videojátékoknak ásott tömegsírokat az új-mexikói sivatagban.

Több millió játék, eltemetve a föld alá

A hetvenes évek végére az Atari nagyon sikeres cég volt, részben az Atari 2600-as otthoni konzolgép révén (ami olcsó volt, de aránylag drágán árulták rá a szoftvereket). Viszont ugyanekkorra megjelent a konkurencia (például az Atariból kivált pár ember alapította Activision), és hamarosan túltermelési válság alakult ki – ráadásul az otthoni számítógépek is helyet követeltek azon a piacon, amin eleve túl sok konzolgyártó próbált osztozni.

 

Jött az Apple II, a Commodore VIC-20, a ZX Spectrum, a C64, miközben ataris szutyok „sikerjátékok” rengették meg a vásárlói bizalmat. Ahogy nőtt a piacon a túlkínálat, úgy csökkent átmenetileg a kereslet, aminek katasztrofális eredménye volt. És itt jutunk el a legendához: állítólag az Atari az új-mexikói sivatagban temette el ezerszám (sőt, milliószám) az eladatlan játékokat, főleg a Pac-Man borzalmas Atari 2600-verzióját, és persze a hírhedt E.T.-t.

Jött az Apple II, a Commodore VIC-20, a ZX Spectrum, a C64, miközben ataris szutyok

Bár az Atari soha nem erősítette meg a sztorit, az „állítólag”-ot tegnap óta el lehet felejteni: Alamogordo városa mellett munkagépekkel bontották meg a talajt, és meggyőző bizonyítékok kerültek elő bontatlan játékok formájában – írja a Verge. A munkálatokat a Microsoft Xbox-részlege szervezte és pénzelte, a cég ugyanis dokumentumfilmet forgat a játékipar több évtizedes diadalmenetéről, aminek részeként természetesen nem hallgatnák el a nagy krachot sem. A film jövőre fog megjelenni, és várhatóan először Xbox 360- és Xbox One-tulajdonosok élvezhetik, mert a Microsoft a konzol médiaközpontosítása felé akar még jobban elmozdulni ilyen filmekkel, sőt ugyebár lesz egy élőszereplős Halo-sorozat is Ridley Scott és Spielberg közreműködésével.

Kedvező árú honlapkészítés